onsdag 28 januari 2009

Småbarnsastma

Idag besökte vi Barnkliniken för att kolla upp Gustavs långvariga rossliga hosta, efter att ha fått remiss från vårdcentralen. Det visade sig att det var "småbarnsastma". Och vi ska nu behandla med cortison några veckor, börja på hög dos och sedan trappa ner för att kolla av vilken som är lägsta effektiva dos. Detta för att han ska bli av med inflammationen i luftrören. I värsta fall får vi hålla en låg dos hela tiden, men det är möjligt att han bara behöver behandling vid förkylning senare. Läkaren sa dock att denna typ av astma växer bort för de flesta innan man kommer upp i skolåldern. Det känns i alla fall bra att han äntligen fått en behandling som kan göra honom fri från hostan! Och efter att ha puffat första gången ikväll kan vi konstatera att G nog tycker det är lite spännande att andas i "medicin-tuben" (det är en vanlig inhalator, som man sätter fast på ett långt rör med en andningsventil i andra änden. På ventilen sitter en liten gummimask som täcker näsan och munnen och G andas som vanligt några andetag för att dra i sig cortisonet).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Allt nytt är spännande att prova för Gustav. Kan då hostan ta slut är det toppen! Pulmicort är väl en sån sort som är för långtidsbehandling, därmed bör den vara relativt fri från biverkningar, eller?
Kramisar

AnFo71 sa...

Men vad bra att han fått diagnos!
Ni borde prata med Erik och Ann-Louise. Tea har haft lite olika astmabehandlingar och de verkar väldigt insatt i detta. Teas tillväxt har tydligen stannat upp pga någon av medicinerna, så hon har fått byta.
Ring dem, de blir nog bara glada.
19 88 33

Vi var förresten på dop idag. Träffade Sara och Frida.
Ses vi på tisdag? Det blir nog semlor...

Kram