onsdag 29 oktober 2008

En resa med kontraster

För två veckor sedan åkte jag till Krakow med jobbet, på en probiotika*-konferens. En mycket intressant resa, både jobb-mässigt och privat. Vi hade en extra dag både före och efter konferensen. Krakow är en gammal stad med mycket historia och eftersom vårt hotell låg i gamla stan var det mest det historiska vi fastnade för. Till exempel finns där en katolsk kyrka i vars ena klocktorn det spelas i trumpet, varje heltimme från 7 på morgonen till tolv på natten, till minne av den trumpetare som blåste till strid år 1241. Mitt i fanfaren blev han skjuten genom hjärtat med en pil och dog på fläcken. Fortfarande spelas fanfaren på samma sätt som han gjorde, med ett abrupt slut!

Vi besökte även slottet Wawel som ligger på en höjd, med utsikt över hela Krakow och den slingrande floden Wisla. I berget under slottet sägs det ha bott drakar innan slottet byggdes och vi kollade in drakarnas hålor. Häftigt!

Ett annat trevligt minne var de (tre) besöken på en chocolateria, där vi serverades den mest underbara varma choklad, tjockt krämig och len med hallon i botten och vispgrädde på toppen. Mmmmm...



Men det mest bestående minnet av resan fick jag under den sista dagen, då vi åkte till Auschwitz/Birkenau. Det var en sådan solig och vacker dag och ljuset föll så fint på de gamla tegel-husen i koncentrationslägret. Det var en så makaber kontrast till alla fasansfulla hemskheter som utspelades där under (bara!) 4 år, mellan 1941 och 45... Så otroligt effektivt system som plågade ihjäl miljontals barn, kvinnor, män och gamlingar. Det var så märkligt att gå runt där i solen och lyssna på guidens berättelser om allt vad de utsattes för, för sina vakter och plågoandar inte värda mer än gruset under fötterna. Trots att ett sådant lidande var svårt att ta in fick jag verkligen kämpa mot gråten. Och fastän vi var så många bussgrupper där samtidigt var det alldeles dämpat och lugnt. Som om vi alla ville visa respekt för de liv som tagits och sända våra godaste tröste-tankar till deras själar.

*Probiotika kan översättas "för livet".

Inga kommentarer: