Efter alla godsaker jag stoppat i mej under julen känner jag att jag måste minska på sånt nu! Tack vare att vi varit relativt aktiva i stugan, med promenader, bobåkning och skidor varje dag, märks dock inte det extra intaget i byxlinningen... Men nu känner jag mej peppad på att äta nyttigare och röra mej mer. Det rackarns sötsuget ger sig förstås inte i försa taget och jag var riktigt baksugen ikväll. Testade därför ett första recept från en liten bakbok jag fått; "Baka smalt" skriven av Linnea Seidel som även driver den fina bloggen Linneas skafferi.
Efter bläddrande fram och tillbaka bestämde jag mej för "Vännerkaka", utan fett och med bara lite socker. Den blev riktigt god, fastän jag råkade glömma den i ugnen fem minuter för länge... Lite tinade hallon passade utmärkt till.
Ca 10 bitar
2 ägg
1 dl råsocker
1 dl dinkelmjöl
2,5 msk kakao
1 dl salta jordnötter
1,5 dl kokosflingor
1. Blanda först samman ägg och socker, tillsätt sedan mjöl, kakao, jordnötter och kokos.
2. Smörj en form med löstagbar kant med smör och kokosflingor (men jag skippade detta och använde en silikonform).
3. Grädda i 200° i ca 20 min långt ner i ugnen. Kakan skall fortfarande vara ganska kladdig i mitten (det blev inte min, men blev som sagt god ändå).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar